Tatal Fantoma
Cast

TATAL FANTOMA, in competitia Festivalului de Film de la Montreal
"Tatăl fantomă", în regia lui Lucian Georgescu, a fost selecționat în secțiunea competitivă destinată filmelor de debut a celei de-a 35-a ediții a Festivalului de Film de la Montreal (18-28 august 2011), singurul eveniment competitiv de clasă A din America de Nord.

Road-movie inițiatic, "Tatăl fantomă" are un punct de plecare in nuvela "Almost Oriental" a scriitorului și scenaristului american Barry Gifford (Wild at Heart, Lost Highway, Perdita Durango) care de altfel are si o aparitie cameo in film. Comedie dulce-amară, filmul spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – și Tania (Mihela Sîrbu, "un debut formidabil" – Variety) și , pe de alta parte, dragostea pentru cinematograful de altă dată, nomad, popular, naiv si generos.

Omagiu tandru și nostalgic adus unui unei epoci apuse, "Tatăl fantomă" îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație si imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, care se îmbină cu hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

Alături de Marcel Iureș și Mihaela Sîrbu, în film mai joacă Valer Delakeza, Mihai Constantin, Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Nicodim Ungureanu, Vitalie Bantas, Marcello Cobzariu, Mirela Oprișor.

Filmul a fost prezentat în avanpremieră extraordinară în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2011 si poate fi vizionat la Montreal la Cinema Quartier Latin pe 22 (9 a.m.), 23 (10.20 p.m.) și 24 August (11.20 a.m.).

Pentru mai multe info despre selectia din acest an a Festivalului de la Montreal vizitati si
www.chinokino.com/2011/08/festival-des-films-du-monde-montreal.html

www.montrealgazette.com/story_print.html?id=5196711

Inapoi la stiri